banner naucni klub

Европска ноћ истраживача - Хемијa и физикa то су сестре две

71189493 911155015925531 2339320204816809984 n

Ученици осмог разреда ОШ ,,Вук Караџић'' били су експериментатори који су присутнима објашњавали сам ток и исходе реакција. Огледи су се заснивали на повезаности физике и хемије као два сродна наставна предмета. Изведен је оглед проводљивости струје кроз различите растворе, различитих концентрација, потом оглед о алуминијуму као изолатору за пренос  сигнала  за мобилне телефоне, затим доказивање да продукт једне реакције може бити реактант за  другу реакцију, како да напунимо балон гасом који настаје у току хемијске реакције и друге огледе у којима се стварају гасови да би могли  да упореде густине гасова у односу на ваздух. Огледи  ,,црни дух '' и ,,слонова паста'' су привукли посебну пажњу због самог производа реакције.  Ученицима извођачима као и ученицима посетиоцима огледи су били занимљиви, чак су били поновљени и по неколико пута.

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Моћ ветрa и вaздухa

20190924 150835Радионица је одржана у Научном клубу ЦСУ Чачак, 24. 9. 2019. Намењена је ученицима  од петог до осмог разреда основне школе. Циљ радионице је да на практичан начин дочарамо ученицима која је моћ вазудха, односно ветра. реализује кроз 13 огледа које изводе ученици - учесници радионице. Радионицу је водио Горан Ивковић, прфесор физике – ОШ „Свети Сава“ – Чачак. Учествовало је око 60 ученика.

Недеља истраживача и Европска Ноћ истраживача 2019. - Са Надеждом кроз време

IMG 5731Део програма Недеље истраживача и Европске ноћи истраживача 2019. у Чачку одржао се у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. У среду 25. септембра и у петак 27. септембра 2019. у галерији су реализоване истраживачке едукативно-ликовне радионице Са Надеждом кроз време. Радионице је водила Драгана Божовић, кустос - музејски саветник у УГ „Надежда Петровић“. Учествовала су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“. Циљ радионица је био да деца кроз игру и интеракцију истражују и упознају живот, друштвено ангажовање и стваралаштво сликарке Надежде Петровић, њену породицу и време у коме је живела.

Опширније: Недеља истраживача и Европска Ноћ...

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Крaјпутaши и дрaгaчевскa клесaрскa школa

У оквиру манифестације „Европска ноћ истраживача“ одржано је предавање и радионица на тему крајпуташа и драгачевске клесарске школе. 24. септембра 2019. одржано је предавање и радионаица у Уметничком одељењу Машинско - саобраћајне школе коме је присуствовао 21 учесник средљошколског узраста. Предавање је било посвећено феномену крајпуташа на просторима Србије и Драгачева које је обухватило кратак историјски преглед, побројало најзначајније каменорезачке школе и истакнуте ауторе, са посебним освртом на типологију симболике орнамената и боја карактеристичним за драгачевску клесарску школу.IMG 3fa41f935fdca7d661c45d5f0f88b9be V

Опширније: НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Крaјпутaши и...

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Мaтемaтикa и биологијa око нaс

У уторак , 23.9.2019. год. од 16-18 часова ,у  просторијама Научног клуба и парка  РЦ- Чачак,  поводом,, Недеље истраживача „ (23-28.септембра), реализована  је радионица ,,Математика и билогија  у свету око нас“    за ученике млађег школског узрата са циљем да им се  приближи свет ове две  науке ,  њихова повезаност и зависност  кроз конкретне примере у непосредном окружењу.IMG 01a024c0e0a610e22a16c3f4e151bedd V

Опширније: НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Мaтемaтикa и...

Извештај пројекта „Шта знаш о првом комшији?“

AУ Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Чачак, 20. октобра одржане су  радионице у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“ који је подржан од стране Центра за промоцију науке Београд.

Радионице је похађало 40 ученика ОШ „Вук Караџић“ у пратњи професора Живадинке Милићевић и Ивана Рвовића. Кроз низ активности деца су учила о реалном односу планета и растојањима у Сунчевом систему, као и о настанку кратера на Месецу.

Опширније: Извештај пројекта „Шта знаш о...

Њутнови закони свуда око нас

Њутнови закони свуда око насУ Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовњу, је у понедељак, 12. марта 2018.године, реализован пројекат "Њутнови закони свуда око нас".

Пројекат је финансијски подржан средствима Центра за промоцију науке, а организационо и медијски за то је задужен Научни клуб Регионалног центра.

Аутори и реализатори пројекта су Олга Дукић, професор физике, Далибор Рајковић, професор физике и Милена Живковић, студент физике.

Опширније: Њутнови закони свуда око нас

Пројекат „Расковник – раскуј своје знање”

Пројекат „Расковник – раскуј своје знање”, који финансира Центар за промоцију науке из Београда, а подржава Регинални центар за професионални развој запослених у образовању, намењен је свим заинтересованим ученицима од седмог разреда основне школе до завршног разреда средње школе, без обзира на школска постигнућа. Десет радионица овог пројекта биће реализовано викендом, почевши од 7. октобра, када је упис полазника у 10 часова, до краја децембра 2017. године, у оквиру активности Научног клуба Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Једна радионица траје два школска часа. На овим радионицама ће ученици, игроликом наставом и учењем путем открића, у улогама лектора, водитеља, глумаца и других професија, примењивати основна знања о језику на примерима из свог окружења и савременим дидактичким материјалима. Похађање овог програма за младе је бесплатно. Водитељ радионица је проф. Данијела Ковачевић Микић.

Преузми извештај

Почела реализација пројекта Ератостенов експеримент

Почела реализација пројекта Ератостенов експериментУ суботу и недељу, 18. и 19. марта, у Овчар Бањи је почела реализација пројекта Ератостенов експеримент, у који је учествовало 14 ученика 7. и 8. разреда из 7 основних школа града Чачка под вођством аутора пројекта Снежане Тошовић, проф.математике  и Ивана Рвовић, проф.географије.

Опширније: Почела реализација пројекта...

У Научном клубу Чачак одржано окружно такмичење из математике

18337353 1175811179231111 1985365255 nУ Научном клубу Чачак, 28. априла 2017. реализовано је окружно такмичење из математике у организацији удружења Млади математичар( http://www.mladimatematicar.org/sr/). Ponosni smo što je pobedila škola našeg grada OŠ „Dr. Dragiša Mišović“ koja će predstavljati naš grad u Vrnjačkoj Banji na republičkom takmičenju u okviru manifestacije „Most matematike“.

Опширније: У Научном клубу Чачак одржано...