ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЧАЧАК, СРБИЈА

"Мудрости из прошлости", 4. радионица

IMG 5776

У уторак, 20. јуна 2023. године, у ЦСУ Чачак одржана је четврта активност пројекта "Мудрости из прошлости", за ученике другог разреда ОШ "Ратко Митровић".

 • Гледали су презентацију о прављењу ћилима (вуна, преслица, вретено, бојаџија, разбој, ткање, значење шара, употреба ћилима...).
 • Гледали су краћи филм о прављењу пиротских ћилима.
 • Имали су радионице ( групно састављање реченица о ћилиму од датих речи, тумачење мање познатих речи из филма, игра брзог провлачења кроз обруч у колони).
 • Правили су ћилиме од вуне на разбоју и од трака колаж папира. Ученици су се потрудили да им ћилими буду уредни и складно нашарани.

Опширније: "Мудрости из прошлости", 4....

Креирај свој парфем

IMG 5776

IMG 5777Пројекат по Јавном позиву  ЦПН,  „Креирај свој парфем“ реализован је 30. маја 2023. У ОШ„Милица Павловић“ у Чачку.  У реализацији су учествовали  ученици осмог разреда основне школе . Пројекат "Креирај свој парфем" има за циљ да развије истраживачки дух, предузетнички потенцијал, продуби историјска знања, унапреди хемијску писменост, научни поглед на свет, тимски рад и вршњачку едукацију. Учесници су радили у лабораторији  научили су  да  безбедно користе хемијске реагенсе и постављају хемијске апаратуре. Учесници су унапредили  способност рада у групи, али и самосталност у раду. Свакако је значајна креативност у раду и здрав такмичарски приступ. Циљеви из програма промоције науке су развој капацитета истраживача за ширење научне културе. Аутор и реализатор пројекта је Снежана Рајовић.

„Мониторинг слатководних екосистема“

20230523 095911

23. маја 2023. на обали реке Западне Мораве у оквиру пројекта „Заштита животне средине“, реализоване су радионице – комплетна теренска хидробиолошка истраживања, под називом „Мониторинг слатководних екосистема“. Радионице су огледно истраживачког типа са следећим темама:

 • Одређивање физичко-хемијсих особина воде
 • Узорковање планктонских организама
 • Узорковање бентосних организама
 • Узорковање нектонских организама (риба)
 • Обрада сакупљеног материјала на терену
 • Препознавање угрожавајућих фактора на на терену
 • Инвазивне врсте
 • Предложене мере заштите

Ове активности су намењене ученицима средњих школа Учествовале су чачанске средње школе.Реализацију радионице спроводи тим научних радника и истраживача са Института за информационе технологије и Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Мудрости из прошлости

IMG 9f24001909e998633591960859de0762 V

 У оквиру пројекта "Мудрости из прошлости", одржана је радионица 4. априла 2023. године, у ОШ "Милица Павловић" за ученике првог разреда целодневне наставе.

 Прво је организовано предавање и презентација на тему Народне умотворине (када, како и зашто су настале, које врсте постоје, њихове одлике, давање и тумачење одговарајућих примера).

После тога, ученици су подељени у шест група и кроз такмичарске игре и задатке показали су колико су научили о народним умотворинама.

Опширније: Мудрости из прошлости

Реализација пројекта Енигма кодова

IMG 4263

Пројекат Енигма кодова, реализован је у просторијама Научног клуба Чачак са ученицима три средње школе из Чачка: Средња прехрамбена школа, Средња техничка школа смер Информационе технологије и Средња економска школа. Одржане су 3 радионице са по 25 ученика по радионици 28.3.2023.године уз подршку Научног клуба Чачак и Центра за промоцију науке из Београда.

Опширније: Реализација пројекта Енигма кодова

Потрага за истином о симболима

IMG 3791

У организацији Научног клуба Чачак реализован је Пројекат одобрен по Јавном позиву  ЦПН-а "Потрага за истином о симболима". У пројекту су учествовали ученици од 7. разреда основне школе и ученици средње школе , до треће године који су исказали креативне идеје као и озбиљна истраживања  у значењу симбола. Аутори/реализатори пројекта су Снежана Тошовић и Ивана Ћирјаковић. Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе. 
Број посетилаца: 120 ученика.

Опширније: Потрага за истином о симболима

Ноћ истраживача 2022. СЛИKАНА ГЕОМЕТРИЈА

20220926 115641Едукативно-ликовна радионица за децу реализована 26. септембра 2022.
Тема радионице је била веза науке и уметности, односно геометрије и сликарства. Уз помоћ репродукција 13 одабраних слика из фонда Уметничке галерије „Надежда Петровић“ сликовито је показано како се геометријски облици и фигуре могу наћи на уметничким сликама.Уз разговор са учесницима радионице били су обрађени геометријски појмови Дела наших значајних уметника су допринела дана сликовит начин и кроз игру учесници радионице обнове знање из геометрије и науче нешто ново. Учили су кроз разне истраживачке задатке и задатке цртања, повезивања појмова и допуњавања. Присутни ученици су активно учествовали у разговору, истраживању геометријских облика на сликама и цртању задатих тема.
Радионица је била значајна за развој истраживачког духа, побољшање перцепције и добијање свести да се свуда око нас налазе геометријски облици, те да са пажњом треба доживљавати свет око себе. Реализатор:Драгана Божовић, кустос у Уметничкој галерији “Надежда Петровић”, Чачак.
Број посетилаца: 120 ученика

Пројекат "Европска ноћ истраживача" 2022.

noc1УЛИЦЕ ПОД СВЕТЛОМ НАУKЕ
Овогодишњи пројекат "Европска ноћ истраживача" у Србији реализује се тринаести пут, а у нашем граду шесту годину за редом у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање Чачак, са темом „НАУKА ЈЕ УМЕТНОСТ“.
Саму Ноћ истраживача, која je организована 30. септембра 2022. године на Градском тргу, Народном музеју, Градској библиотеци , Старт-уп центру, пратиће недеља истраживача од 26. до 29. септембра 2022. године на више локација у граду.

Пројекат Изазови – геномика реализован у оквиру Годишњег програма 2021/22

IMG 20220514 112043

Пројекат Изазови – геномика реализован је за ученике осмог разреда ОШ „Милица Павловић” и ОШ „Свети Сава” Чачак, као научни камп уз подршку Центра за стручно усавршавање Чачак. Почетак рада је везан за кратко упознавање појма и значаја геномике, прилагођено узрасту ученика и њиховим досадашњим сазнањима из генетике и представљен је кроз уводну презентацију.

Опширније: Пројекат Изазови – геномика...

Научна шетња и радионица у оквиру пројекта „Устанички Чачак“

image007

У оквиру Годишњег програма који се одвија у сарадњи са ЦПН-ом почела је реализација пројекта „Устанички Чачак“.

Реализоване су  тродневне активности за ученике виших разреда основних школа.

Опширније: Научна шетња и радионица у оквиру...

online

facebook banner

Број прегледа чланака
2217041