ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЧАЧАК, СРБИЈА

Потрага за истином о симболима

IMG 3791

У организацији Научног клуба Чачак реализован је Пројекат одобрен по Јавном позиву  ЦПН-а "Потрага за истином о симболима". У пројекту су учествовали ученици од 7. разреда основне школе и ученици средње школе , до треће године који су исказали креативне идеје као и озбиљна истраживања  у значењу симбола. Аутори/реализатори пројекта су Снежана Тошовић и Ивана Ћирјаковић. Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе. 
Број посетилаца: 120 ученика.

Опширније: Потрага за истином о симболима

Ноћ истраживача 2022. СЛИKАНА ГЕОМЕТРИЈА

20220926 115641Едукативно-ликовна радионица за децу реализована 26. септембра 2022.
Тема радионице је била веза науке и уметности, односно геометрије и сликарства. Уз помоћ репродукција 13 одабраних слика из фонда Уметничке галерије „Надежда Петровић“ сликовито је показано како се геометријски облици и фигуре могу наћи на уметничким сликама.Уз разговор са учесницима радионице били су обрађени геометријски појмови Дела наших значајних уметника су допринела дана сликовит начин и кроз игру учесници радионице обнове знање из геометрије и науче нешто ново. Учили су кроз разне истраживачке задатке и задатке цртања, повезивања појмова и допуњавања. Присутни ученици су активно учествовали у разговору, истраживању геометријских облика на сликама и цртању задатих тема.
Радионица је била значајна за развој истраживачког духа, побољшање перцепције и добијање свести да се свуда око нас налазе геометријски облици, те да са пажњом треба доживљавати свет око себе. Реализатор:Драгана Божовић, кустос у Уметничкој галерији “Надежда Петровић”, Чачак.
Број посетилаца: 120 ученика

Пројекат "Европска ноћ истраживача" 2022.

noc1УЛИЦЕ ПОД СВЕТЛОМ НАУKЕ
Овогодишњи пројекат "Европска ноћ истраживача" у Србији реализује се тринаести пут, а у нашем граду шесту годину за редом у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање Чачак, са темом „НАУKА ЈЕ УМЕТНОСТ“.
Саму Ноћ истраживача, која je организована 30. септембра 2022. године на Градском тргу, Народном музеју, Градској библиотеци , Старт-уп центру, пратиће недеља истраживача од 26. до 29. септембра 2022. године на више локација у граду.

Пројекат Изазови – геномика реализован у оквиру Годишњег програма 2021/22

IMG 20220514 112043

Пројекат Изазови – геномика реализован је за ученике осмог разреда ОШ „Милица Павловић” и ОШ „Свети Сава” Чачак, као научни камп уз подршку Центра за стручно усавршавање Чачак. Почетак рада је везан за кратко упознавање појма и значаја геномике, прилагођено узрасту ученика и њиховим досадашњим сазнањима из генетике и представљен је кроз уводну презентацију.

Опширније: Пројекат Изазови – геномика...

Научна шетња и радионица у оквиру пројекта „Устанички Чачак“

image007

У оквиру Годишњег програма који се одвија у сарадњи са ЦПН-ом почела је реализација пројекта „Устанички Чачак“.

Реализоване су  тродневне активности за ученике виших разреда основних школа.

Опширније: Научна шетња и радионица у оквиру...

Мобилна роботика

20201118 135458https://www.youtube.com/watch?v=V6uDbtbB274

Прва активност у оквиру Једанаесте  Европске Ноћи истраживача била је радионица  „Мобилна роботика“, аутор Војислав Вујичић, асистент на ФТН Чачак. У оквиру видео материјала снимљен је кратак увод везан за мобилну роботику, показани су основни делови робота, поступак склапања мобилног робота, његово програмирање као и пуштање у рад, тј. тестирање. Кроз припремљени видео материјал заинтересовани се могу упознати са мобилном роботиком, њеном применом и начином програмирања робота.Циљна група су ученици дредње школе и студенти.

Једанаеста Европска НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

20201118 133526

У оквиру манифестације Европска ноћ истраживача једна од активности која је одржана уживо, била је радионица  „Математика кроз научне дечије наочаре“. Аутор ове радионице је Јасминка Марић Глишовић, учитељица у ОШ „Вук Караџић“ Чачак. Одржана 24. 11. 2020. године у Парку науке ЦСУ Чачак.

Опширније: Једанаеста  Европска НОЋ...

Европска ноћ истраживача - Хемијa и физикa то су сестре две

71189493 911155015925531 2339320204816809984 n

Ученици осмог разреда ОШ ,,Вук Караџић'' били су експериментатори који су присутнима објашњавали сам ток и исходе реакција. Огледи су се заснивали на повезаности физике и хемије као два сродна наставна предмета. Изведен је оглед проводљивости струје кроз различите растворе, различитих концентрација, потом оглед о алуминијуму као изолатору за пренос  сигнала  за мобилне телефоне, затим доказивање да продукт једне реакције може бити реактант за  другу реакцију, како да напунимо балон гасом који настаје у току хемијске реакције и друге огледе у којима се стварају гасови да би могли  да упореде густине гасова у односу на ваздух. Огледи  ,,црни дух '' и ,,слонова паста'' су привукли посебну пажњу због самог производа реакције.  Ученицима извођачима као и ученицима посетиоцима огледи су били занимљиви, чак су били поновљени и по неколико пута.

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Моћ ветрa и вaздухa

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Моћ ветрa и вaздухa

Радионица је одржана у Научном клубу ЦСУ Чачак, 24. 9. 2019. Намењена је ученицима  од петог до осмог разреда основне школе. Циљ радионице је да на практичан начин дочарамо ученицима која је моћ вазудха, односно ветра. реализује кроз 13 огледа које изводе ученици - учесници радионице. Радионицу је водио Горан Ивковић, прфесор физике – ОШ „Свети Сава“ – Чачак. Учествовало је око 60 ученика.

online

facebook banner

Број прегледа чланака
2106611