ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЧАЧАК, СРБИЈА

Недеља истраживача и Европска Ноћ истраживача 2019. - Са Надеждом кроз време

IMG 5731Део програма Недеље истраживача и Европске ноћи истраживача 2019. у Чачку одржао се у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. У среду 25. септембра и у петак 27. септембра 2019. у галерији су реализоване истраживачке едукативно-ликовне радионице Са Надеждом кроз време. Радионице је водила Драгана Божовић, кустос - музејски саветник у УГ „Надежда Петровић“. Учествовала су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“. Циљ радионица је био да деца кроз игру и интеракцију истражују и упознају живот, друштвено ангажовање и стваралаштво сликарке Надежде Петровић, њену породицу и време у коме је живела.

Радионица је садржала едукативну причу и разговор са децом којима је тема било рано детињство Надежде Петровић проведено у Чачку (70-е године 19. века), професија њених родитеља, живот у Чачку у време пре више од 100 година, Надеждина браћа и сестре, њено школовање у области сликарства, карактеристике њеног уметничког опуса и иновације које је донела у српско сликарство. Затим је следио кратки сценски приказ којим је сликовито реконструисано Надеждино време. Одабрана деца су, обучена у импровизоване костиме из Надеждиног доба, глумила сликарку и њене родитеље. Радионице су завршаване ликовним сегментом - цртањем замишљених призора из Надеждиног живота.
Деца су веома добро прихватила радионицу и активно учествовала својим питањима, закључцима, коментарима и рекапитулацијом наученог. Успешно су се, кроз ова три сегмента, вратила у Надеждино време када није било ни сијалица које осветљавају домове, ни телефона, ни аутомобила... Такође, сазнали су шта је Надежда волела да слика, какве боје је користила, од кога је наследила сликарски таленат, како је у ратовима лечила рањенике и друге важне и занимљиве податке.
Обе радионице су трајале по сат времена (од 10 до 11 сати) и укупно је било присутно преко четрдесеторо деце. Сарадња са васпитачима је била одлична.

online

facebook banner

Број прегледа чланака
1973528