Крајпуташи и драгачевска клесарска школа

У оквиру манифестације „Европска ноћ истраживача“ одржано је предавање и радионица на тему крајпуташа и драгачевске клесарске школе
.24. септембра 2019. одржано је предавање и радионаица у Уметничком одељењу Машинско - саобраћајне школе коме је присуствовао 21 учесник средљошколског узраста. Предавање је било посвећено феномену крајпуташа на просторима Србије и Драгачева које је обухватило кратак историјски преглед, побројало најзначајније каменорезачке школе и истакнуте ауторе, са посебним освртом на типологију симболике орнамената и боја карактеристичним за драгачевску клесарску школу.

Опширније: Крајпуташи и драгачевска...

Семинар „Обука за наставу Грађанског васпитања“

Због великог интересовања за семинар Обука за наставу Грађанског васпитања, у недељу,октобра 2019. одржан је овај семинар.
Aуторке семинара,  Зорица Димитријевић и Марија Вуловић, успеле су да поступно и систематично проведу полазнике кроз причу о циљевима, исходима и врстама учења у настави Грађанског васпитања и карактеристикама квалитетне наставе у 21. веку, подстичући коришћење интерактивних техника и метода у приступу наставним садржајима.
Посебна пажња је посвећена међупредметним компетенцијама које излазе из оквира традиционалне наставе и подразумевају динамичније и ангажованије комбиновање знања, вештина и ставова релевантних за различите реалне контексте који захтевају њихову функционалну примену. Учествовало је 12 учесника.

Недеља истраживача и Европска ноћ истраживача 2019. - Са Надеждом кроз време

25. и 27. септембра 2019. У Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку, одржане су едукативно - ликовне радионице „Са Надеждом кроз време“, које је водила и осмислила Драгана Божовић, кустос - музејски саветник. Учесници радионица била су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“ из Чачка.

Део програма Недеље истраживача и Европске ноћи истраживача2019. у Чачку одржао се у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. У среду 25. септембра и у петак 27. септембра 2019. у галерији су реализоване истраживачке едукативно-ликовне радионице Са Надеждом кроз време. Радионице је водила Драгана Божовић, кустос - музејски саветник у УГ „Надежда Петровић“. Учествовала су деца предшколског узраста из Предшколских установа „Моје детињство“ и „Радост“. Циљ радионица је био да деца кроз игру и интеракцију истражују и упознају живот, друштвено ангажовање и стваралаштво сликарке Надежде Петровић, њену породицу и време у коме је живела. Посредно, циљ радионице је да се међу децом ствара нова публика која ће пратити културна дешавања у граду.

Опширније: Недеља истраживача и Европска ноћ...

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Моћ ветрa и вaздухa

Радионица је одржана у Научном клубу ЦСУ Чачак, 24. 9. 2019. Намењена је ученицима  од петог до осмог разреда основне школе. Циљ радионице је да на практичан начин дочарамо ученицима која је моћ вазудха, односно ветра. реализује кроз 13 огледа које изводе ученици - учесници радионице. Радионицу је водио Горан Ивковић, прфесор физике – ОШ „Свети Сава“ – Чачак. Учествовало је око 60 ученика.

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Мaтемaтикa и биологијa око нaс

У уторак , 23.9.2019. године од 16-18 часова ,у  просторијама Научног клуба  ЦСУ Чачак,  поводом,, Недеље истраживача „ (23-28.септембра), реализована  је радионица ,,Математика и билогија  у свету око нас“  за ученике млађег школског узрата са циљем да им се  приближи свет ове две  науке ,  њихова повезаност и зависност  кроз конкретне примере у непосредном окружењу.На радионицама су учествовали ученици 4.-1 , 4.- 3 и 4.-5 одељења ОШ,,Вук Караџић“.

Опширније: НОЋ ИСТРАЖИВАЧА - Мaтемaтикa и...

Образујмо и васпитајмо децу/ученике да чувају животну средину одржан у Ваљеву

У организацији ЦСУ у ОШ "Нада Пурић" у Ваљеву, одржан је семинар "Образујмо и васпитајмо децу/ученике да чувају животну средину", под каталошким бројем 821 . Семинару је присуствовало 30 наставника ове школе.

Семинар "Индивидуални образовни планови – како их правити и примењивати у пракси? " одржан за колектив ОШ "Филип Филиповић"

У организацији ЦСУ у ОШ "Филип Филиповић" у Чачку, 20. августа 2019. године,  одржан је семинар "Индивидуални образовни планови – како их правити и примењивати у пракси?", под каталошким бројем 198 . Семинару је присуствовало 30 наставника ове школе.

Стручно усавршавање пред почетак нове школске године у ЦСУ Чачак

У Центру за стручно усавршавање у  Чачку, 18. августа 2019. године,  одржан је  семинар  „Обука за наставу Грађанског васпитања “,под каталошким бројем 270.Општи циљ семинара је „ развој компетенција наставника у планирању, реализацији и евалуацији наставе Грађанског васпитања, коришћењем ефективних и ефикасних метода и техника у циљу развоја ученичких компетенција и подстицања активизма младих у грађанском друштву“.Учествовало је 29 наставника.